Havas Life Brussels onderzocht hoe de Belgen denken over hun lichaam en gezondheid

NIEUWE STUDIE VAN HAVAS WW LEGT VERSCHILLENDE HOUDINGEN VAN MENSEN TEGENOVER HUN LICHAAM & GEZONDHEID BLOOT

Ben jij hedonist, holist of functionalist als het om je lichaam gaat? Dat is sterk afhankelijk van je woonplaats. Zelfs in België!

Over de hele wereld staan mensen positief tegenover hun lichaam: ze noemen het een bron van geluk, plezier, trots en kracht. Toch legt de laatste editie van Havas WW Creative's Prosumer Report, "iBody: The New Frontier", allerlei spanningen bloot rond schoonheidsidealen, gedragingen over gezondheid en nieuwe technologieën om onze gezondheistoestand te meten en verbeteren.

Het rapport toont ook grote regionale verschillen.

Hoe je denkt over je lichaam en je gezondheid is sterk afhankelijk van het land waarin je woont en de cultuur die er heerst. We kunnen drie grote typologieën onderscheiden:

Liefhebbers van holisme

Dit zijn mensen die een balans zoeken in hun leven. Ze houden rekening met natuurlijke cycli, zoals goed slapen en genoeg tijd doorbrengen buiten. Ze vinden dat je een lichaam niet te veel mag overbelasten en dat je jezelf goed moet verzorgen om kwaaltjes en ziektes te voorkomen.

 

Levensgenieters

Dit zijn de hedonisten, waarvoor het lichaam een bron van plezier is: lekker eten, seks en uiterlijk vertoon. Levensgenieters hechten veel waarde aan fysieke aantrekkelijkheid.

Functionalisten

Functionalisten zien hun lichaam een beetje als een machine die gevoed en geperfectioneerd kan worden. Ze streven vaak naar een perfect afgetraind lichaam. Functionalisten vertonen vaak een hang naar succes, maar die is niet altijd gegrond in de realiteit, waardoor het obesitascijfer in deze categorie ook hoog ligt.  

De studie toont aan dat Belgische Prosumers vooral in de eerste categorie (Liefhebbers van holisme) thuishoren. Ze houden van simpele dingen, zijn levensgenieters en hebben een down-to-earth mentaliteit.
Bij de vraag "Mijn lichaam is een bron van...", waren de twee meest gekozen antwoorden Geluk (39%) en Plezier (32%). Op de derde plaats kwam Angst/Zorgen (28%) terwijl dat, vergeleken met de rest van de wereld, gemiddeld op de vijfde plaats kwam.

 

Over de studie

"iBody: The New Frontier" is gebaseerd op de bevindingen van een online enquête in maart 2015 van 10.131 mensen ouder dan 18 jaar in 28 landen: Australië, België, Brazilië, Canada, China, Colombia, Tsjechië, Estland, Frankrijk, Duitsland, India, Ierland, Italië, Japan, Letland, Litouwen, Maleisië, Mexico, Nederland, Polen, Portugal, Saudi-Arabië, Singapore, Zuid-Afrika, Spanje, de Verenigde Arabische Emiraten, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.  

Over Havas Life Brussels

Havas Life Brussels maakt deel uit van Havas WW Brussels en is gespecialiseerd in gezondheids- en voedingscommunicatie.

 

Over Havas Brussels

Havas Brussels
rue des Boiteux, 9 - 1000 Bruxelles
Kreupelenstraat, 9 - 1000 Brussel